top of page
  • Foto van schrijverTineke Schinkel

Praktijkvoorbeeld

Een voorbeeld uit de Zorgsector

Geen tijd!

Op de gang ontmoette ik vroeg in de ochtend een haastige zorgmedewerker. Onlangs had zij na een korte uitleg van de Helpdesk een IPad gekregen. Ik vroeg me af of ze daar nou inderdaad voordeel aan had.

Een tijdje geleden vroeg ik haar namelijk hoe ze omging met de drukte rondom het verzorgen van de bewoners tijdens de ochtenddienst.

'Om iedereen een beetje op tijd uit bed te helpen, te wassen en aan te kleden is het altijd een race tegen de klok', vertelde ze. In haar schriftje noteert ze de bijzonderheden die zich tijdens haar dienst voordoen.

Tijdens de koffiepauze typt ze de notities uit haar schriftje over op de desktop die op de afdeling staat. Van een pauze is meestal geen sprake, typen is niet haar sterkste punt.

Inmiddels zoeft ze weer langs, op naar de volgende kamer. Ik zie geen IPad, wel het schriftje in haar hand.

Als ik haar later die dag aanspreek, vertelt ze dat de IPad thuis ligt. 'Daar moet ik me nog eens goed in verdiepen. Ik vraag aan één van de kinderen daarbij te helpen. Maar voorlopig heb ik er geen tijd voor. Ik ben ook eigenlijk niet zo handig met computers.'


Hoe nu verder met de IPad?
Mogelijkheden! (Foto: Dall-E2)

Hoe nu verder?

Na overleg met de teamleider, besluiten we om tijdens het weekoverleg in de komende maanden een kwartier in te plannen om telkens een klein tipje van de sluier op te lichten. Iedere week een kort onderwerp om direct toe te kunnen passen.

Een aantal zorgmedewerkers zijn handiger met de IPad en aan hen vragen we om hun collega's te te helpen en te enthousiasmeren.


  • We beginnen met het afspelen van muziek op de Ipad. We installeren samen de apps van Radio 5 voor klassieke muziek en van Radio10 voor muziek uit de sixties. Dat brengt gezelligheid tijdens het wassen en aankleden.


  • Het volgende onderwerp wordt face-timen. Als een bewoner een onrustige nacht heeft gehad, dan is het fijn om even een zoon of dochter te zien en te spreken.


  • Daarna volgen onderwerpen over het inspreken van tekst, zodat de zorgmedewerkers niet meer hoeven te typen.

De teamleider zal bijhouden hoeveel werkplezier en tijdwinst geboekt wordt aan de hand van een overzicht dat ik haar geef.

Dan kunnen we na een aantal maanden zien en delen wat het resultaat is.

Op het nieuwe Intranet zullen we vervolgens de afdeling in de zon zetten met interviews en complimenten.

Een inspirerende start om in het vervolg weer nieuwe mogelijkheden te gaan ontdekken!


Take a break!
Even tijd voor koffie (Foto: Leone Venter)


De rol van User Adoption in dit praktijkvoorbeeld

Campagne

In mijn rol van Adoptie Consultant vertaal ik de hierboven beschreven aanpak naar de zorg-afdelingen op de 24 locaties van deze Zorginstelling.

Voor de aanpak kiezen we de vorm van een campagne, waar de afdeling communicatie een grote rol in vervult. De campagne wordt afgestemd op de bedrijfscultuur, de doelgroep en de nieuwe werkwijze.

Digicoaches

Door de inzet van Digicoaches als Ambassadeurs, kunnen we de kennis overdragen tijdens het werkoverleg.

Digicoaches zijn collega's die graag willen helpen, zij kennen de werkprocessen en zijn in een aantal gevallen ook de Teamleiders.

Meer weten over onze aanpak?


Stuur een bericht aan tinekeschinkel@matteroftalent.nl of bel 06 4621 0293

bottom of page